DanmarkMiljø og klima

Sei Mei ( sig mig ) lige en gang…

I forbindelse med “Corona krisen” var der en akut mangel på værnemilder på verdensplan, og dermed kunne Danmark jo ikke købe det nødvendige antal masker, visirer og flasker med håndsprit. Omstillingsparate Danske virksomheder omlagde produktionen med dags varsel til produkter, de ikke tidligere havde leveret. Det er lysende klart at der både var tale om en forretningsidé og en hjælp til vort samfund, og politikere og andre ledere stod klar med skulderklap til disse. Forretningen gjorde det også muligt at takke nej til de hjælpepakker som var stillet til rådighed for os virksomheder – igen en “samfundshjælper”.

For 14 dage siden kunne man i dagspressen så læse at en spiritusproducent på Bornholm, der “i nødens stund” havde hældt håndsprit på samme type flasker som tidligere benyttedes til spiritus, men med en tydelig mærkning, skulle trække produktet tilbage, på grund af en mulighed for indtagelse af håndsprit.

Som om dette ikke var nok, er turen nu kommet til Seimei i Nakskov, vor lokale producent af juice. Håndspritten blev, meget klogt, påfyldt flasker med en blå farve. Netop den blå farve signalerer “alt andet end hygge” ( se på udrykningskøretøjer ). Påbuddet om tilbagetrækning er udstedt af Miljøstyrelsen på basis af vurdering fra en medarbejder der skønner at risikoen for forveksling med firmaets normale produkter er til stede.

Dette udsagn må være “en tænkt risiko” – det er stadig ( endnu ? ) tilladt at tænke selv, ligesom det for forældre også at tilladt at henstille samme til børn. I lørdagens udgave af vor uundværlige Folketidende kunne man læse at Giftlinjen har fået mange henvendelser om utilsigtet indtagelse af netop håndsprit, hvilket også er én af grundende til påbuddet om tilbagetrækning. Denne udtalelse i er klasse med : “Studier har vist at der i året 1820 ikke skete påkørsler i forgængerfelter foretaget af dieseldrevne personbiler af stationcartypen”.

Indrømmet : Jeg har hele tiden troet at Statsadministrationen var et serviceorgan for såvel borgere som virksomheder med det fælles mål at udvikle vort samfund på den bedste, mest effektive og derved billigste måde. Det seneste påhit med påbud om tilbagetrækning af ovennævnte produkter i en krisetid viser med al tydelighed at staten / virksomher / borger opfattes som modsætninger.

Skal vi købe mere end 1 mio. af samme produkt står Kina parat, men står vi med et problem med behov for mindre antal og i en kvalitet vi kan gennemskue har Corona krisen endnu en gang vist at Danske virksomheder er omstillingsparate og løsningsorienterede.

Lov er lov – og lov skal overholdes, men er resultatet baseret på et skøn fra en medarbejder “bør elastikken ikke kun trækkes til venstre”.

Må jeg bede “om kammertonen” og lad os se fremad – ellers kan vi lige så vel indstille os på at lukke og slukke.

Med venlig hilsen
Jørn Jørgensen
Nystedvej 32 / Victor Kolbyes Vej 9 – Maribo.

Sei Mei ( sig mig ) lige en gang…